Gilgamesj op Het Plein i.s.m. Bekijk ‘t

Jaloezie, strijd, rivaliteit, loyaliteit en vriendschap zijn de grote thema’s in het eeuwenoude heldenverhaal Gilgamesj. Die thema’s spelen ook nu nog een belangrijke rol in het dagelijks leven van onze leerlingen. Kunstdocenten Willem-Jan Hoekstra en Edwin Emmens wilden daar dan ook iets mee doen, samen met onze leerlingen. En dat gaat nu gebeuren: dit jaar start bij ons op school het 3-jarige project Gilgamesj op Het Plein, waaraan alle 170 leerlingen en een groot deel van de docenten meewerken. Met als einddoel het maken van een sciencefictionfilm.

Gilgamesj op Het Plein is een project van Praktijkcollege Het Plein in samenwerking met de filmeducatieve organisatie Bekijk ‘t. Hierin vertellen en verbeelden onze leerlingen persoonlijke verhalen die geïnspireerd zijn op het gedichtenepos Gilgamesj. Ze krijgen les in disciplines als acteren, muziek, scriptontwikkeling, decor, filmtechniek en grime onder begeleiding van Bekijk ’t filmdocenten en professionals uit de film- en tv-wereld als Mounira Mansour (SpangaS, #Forever) en Werner Kolf (Commando’s, Vechtershart).

De leerlingen werken in vijf blokken van een half jaar in verschillende groepen; ieder met zijn eigen specialisme. Zo is er een groep die de decors maakt – zoals de binnenkant van een ruimteschip – en verzorgt een andere groep het eten voor de crew. Het maakproces wordt vastgelegd in een reeks video’s die resulteren in een making-of, waarin duidelijk wordt hoe waardevol de inbreng van elke groep is.

Het eeuwenoude Gilgamesj epos werd overgedragen op kleitabletten en nu door ons vertaald naar een sciencefictionfilm. Om dat goed in beeld te brengen maken we gebruik van een geavanceerd green screen-systeem dat we zelf in huis hebben. Zo transformeren we onze aula moeiteloos in een buitenaardse planeet. Elk half jaar maken we een professionele opname met topcamera’s en een goed uitgelichte set onder leiding van een ervaren regisseur. Die scènes zullen uiteindelijk te zien zijn in de speelfilm.

We werken aan een kwalitatief hoogstaande productie waar de leerlingen met trots op zullen terugblikken. De uiteindelijke film wordt voor een breed publiek vertoond in De Meervaart in 2024. We houden jullie op de hoogte over de voortgang. Wil je meer weten over onze partner Bekijk ‘t, neem dan een kijkje op hun site www.bekijkt.nl!

Gilgamesj op Het Plein wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van hetFonds voor Cultuurparticipatie.

Media
  • Gilgamesj 1